Na našich kurzoch obrannej streľby používame aj 3D terče. Sú veľmi dôležitou súčasťou streleckého výcviku.

Pár mojich postrehov, ktoré nie sú reklamnými článkami, ani ináč finančne motivované na kúpu 3D terčov. 🙏😊

Po dlhých rokoch tréningov, rôznych systémov som sa v praxi stretol s jedným opakovaným problémom. Ľudia sa chcú aktívne brániť, chodia na rôzne bojové umenia, ale majú veľký problém niekoho udrieť, kopať a aktívne sa brániť. Doslova je to blok, ktorý tréningom, aspoň v telocvični musia prekonať.

 

Machine Guns & Explosions In Slow Motion from  Vimeo.

Mnohí to však nevydržia a rozhodnú si to ,, zjednodušiť” a urobiť si zbrojný preukaz a bez bolesti a tvrdej driny obídu ,, ľahšou” cestou svoj úmysel.

Kúpou zbrane však nevyriešili zase svoj zásadný problém, pretože v kritickej situácii reálne stlačiť spúšť bude zase obrovský hlavne psychicko/ morálny problém. Stlačením spúšte hrozí, že niekoho skutočne usmrtíte. A ak prekročíte tú ,, zjavnú” primeranosť obrany, tak sa môže veľmi rýchlo stať, že budete obvinený z neoprávneného použitia zbrane, kde Vám hrozí aj niekoľko rokov vo väzení, čo určite si každý držiteľ ZP, náležite uvedomuje a má v sebe ďalši blok a to neznalosť a základné právne vedomie pre oprávnené použitie zbrane v súlade s Trestným zákonom.

Reálne násilie na ulici nevychádza z pravidiel súťaže v komfortnej zóne, ale z rozhodnutia kriminálnika o mieste, čase a spôsobe útoku.

Väčšina občanov, však nerozmýšľa ako kriminalnik a má nulové situačné uvedomenie a aj v drvivej väčšine prípadov, reaguje až po útoku tupým alebo ostrým predmetom. V silnom rozrušení obrovskom strese a možno s vážnejším zranením. Ak ešte je vôbec schopný si uvedomiť, čo sa vôbec stalo/deje a má nejaký ten priestor sa aktívne ubrániť trvajúcemu  útoku, tak vytasí zbraň, musí namieriť na živého človeka a stlačiť spúšť. Tu je však ďalší obrovský blok, pretože to nikdy netrénoval a ak na strelnici strieľal tak do kruhov, kartónu  alebo sa venuje napr. aktívne streleckému športu, tak teraz musí prekonať svoj strach, stres, vyhodnotiť zakonosť oprávneného použitia zbrane, netrafiť okoloidúcich občanov atd…

Aby ste sa posunuli pri riešení kritickej situácie a nestalo sa Vám práve to to zaváhanie, tak využite možnosti vo svojom tréningu a zapracujte 3D figuríny. Je to naozaj perfektná pomôcka, aby ste v kritickom okamiho naozaj ,, nezamrzli”. 3D terče imitujú skutočnú osobu/ kriminálnika a pripravujú adeptov po psychickej stránke zvládnuť kritickú situáciu pri obrane so zbraňou. Viete ich aj obliesť podľa potrieb výcviku a navodiť predstavu skutočného priebehu pri konflikte. Aj tá cena za 3D figuríny stojí za to, aby ste podobný tréning absolvovali.

Samozrejme. Ak beriete svoju ochranu vážne.

Vidíme sa na strelnici. ☝️

Bysťo.

Leave a comment

Otváracie hodiny

Streda: 8:00 - 17:00 (v sezóne do 19:00)
Piatok: 8:00 - 17:00 (v sezóne do 19:00)
Sobota: 8:00 - 17:00 (1. a 3. víkend v mesiaci v sobotu)

© 2024 | by jednanula s.r.o. | Všetky práva vyhradené