Využitie auta ako krytu, je často život zachraňujúca možnosť pri obrane v kritickej situácií. Preto som sa rozhodol prakticky otestovať auto a jeho využitie ako krytu. V tejto problematike panuje množstvo dohád a domienok, ktoré som sa rozhodol overiť v praxi. Pri testovaní sme používali krátke, ale aj dlhé zbrane. Hrozba použitia dlhých ,, nelegálnych” zbrani je vysoko reálna v dnešnej dobe. Testovali sme priestrelnosť/nepriestrelnosť rôznych časti auta s rôznymi zbraňami. Tieto poznatky sú veľmi dôležité v prípade riešenia kritickej situácie a použitia auta ako krytu. Treba však brať do úvahy aj rôzne typy áut, ich vybavenia , prípadnej motorizácie a celkovej veľkosti a použitých materiálov.

Dôležitou súčasťou auta sú sedadlá a ich konštrukcia. 

Výsledok prvého z testov. Streľba na zadnú časť automobilu.  

 

Náboj 9×19 SB FMJ pri streľbe z 5m cez zadný kufor ( prázdny) celkovo 9 krát, všetky zásahy striel si poradili s kufrom a zadným sedadlom. Strely zostali v prednom sedadle. Ani v jednom prípade nenastal priestrel predného sedadla. Náboj 357.mag sme skúšali viacero druhov. Treba si uvedomiť viď. foto, že priestrel zadného kufra mal 2 alternatívy. Výstuž kufra ( 2ks plechov) je ďalšia prekážka, ktorá sa pri testovaní nedá vždy exaktne vyhodnotiť, ale je dôležité s tým počítať. 

Tento kaliber je zaujímavý z hľadiska popularity pri nosení a jeho preferovanou účinnosťou. Skúšali sme viacero druhov nábojov. Celkovo z 12 testovaných rán bol priestrel predného sedadla zaznamenaný pri poloplášti 1x. Treba počítať s tým, že či už je to sedadlo a jeho výstuže , dvojitá časť kufra, je pre exaktné vyhodnotenie testovania nutné test zopakovať s väčším  množstvom nábojov. Výsledok testovania z krátkej guľovej zbrane a z celkového počtu 21 nábojov sme priestrel kufra zadného a predného sedadla zaznamenali len u náboja 357.mag SP 158 grs 10,25 g od výrobcu SB. 

 

Treba však brať do úvahy, že pri streľbe na auto je veľká pravdepodobnosť dalších prekážok uložených v zadnom kufri auta. Výsledok je zaujímavý, že z 21 nábojov bol priestrel predného sedadla vodiča len v jednom prípade. Skúšali sme priestrelnosť aj s karabinu Grand Power Stribog RSR 13” 9×19 a dopracovali sme sa k jednoznačnému výsledku, pretože všetky náboje v 9×19 SB 124 grs FMJ zaznamenali priestrel kufra a zadných aj predných sedadiel.  Pri použití karabíny dochádza k priestrelnosťi predných sedadiel a prípadnému zraneniu osôb na predných sedadlách s nábojmi FMJ 9×19. Pri použití brokového náboja pre kaliber 357. mag sme zaznamenali len poškodenia laku na kufri  viď. obrázok v prílohe … 

Čo zaručuje zaujímavú ochranu pre osoby je stľpik auta viď foto nižšie. Náboj 9x 19 sme odfotili v bočnom stĺpiku aj s deformovanou strelou. 

Samozrejme, že v testovaní budeme pokračovať aj naďalej. Tento test sme pripravili napr. pri použití strelnej zbrane na zastavenie vozidla príslušníkmi PZ, kde často dochádza k priestrelom kufrov a sedadiel vozidiel alebo iné alternatívy… 

Testovania sa zúčastnili aj zamestnanci KEU z Košíc. 

Poďakovanie za spoluprácu patrí vedeniu Mestskej Polície v Košiciach a dlhodobej vzájomnej spolupráci, ktorú našli v areáli Rebelszone – sports shooting complex. Ďalšie praktické a zaujímavé výsledky z testovania určite časom pripravím a zverejníme. Nebude chýbať motorová časť auta a použitie dlhých zbraní. Samozrejme výsledky a testovanie budeme overovať, pretože na výsledky testovania vplýva množstvo faktorov, ktoré je nemožné exaktne vyhodnotiť.

 

Bysťo

Otváracie hodiny

Streda: 8:00 - 17:00 (v sezóne do 19:00)
Piatok: 8:00 - 17:00 (v sezóne do 19:00)
Sobota: 8:00 - 17:00 (1. a 3. víkend v mesiaci v sobotu)

© 2024 | by jednanula s.r.o. | Všetky práva vyhradené