Príprava občanov na kritickú situáciu s použitím strelnej zbrane je značným problémom v dvoch oblastiach:
1. Právnej a istoty zákonného použitia zbrane podľa TZ Slovenskej Republiky/ napr. neskončiť v base na pár rokov alebo strach a neznalosť možností sa brániť /

2. Funkčný a kontaktný tréning, ktorí dá šancu ustať útok predátora.

Obrana a použitie zbrane v rámci trestného zákona má špecifiká, kde z veľkou pravdepodobnosťou Vám strelecký šport nemusí byť takou veľkou výhodou ako si mnohí myslia alebo veria. Platí to aj pri výcvikoch v ozbrojených zboroch, ktoré majú iné legislatívne možnosti alebo taktické postupy pri služobných zákrokoch s použitím zbrane ako donucovacieho prostriedku a pri civilnom nosení zbrane na obranu, sú tieto výcviky a postupy v praxi nevyužiteľné.

Čo môžem doporučiť pri zreálnení výcviku sú určite 3D terče v rámci psychologického aspektu tréningu a veľkú výhodou je aj použitie pohyblivých terčov na niektoré simulované scénare. Najlepšie využitie majú určite výskočky, keď nebudete riešiť športovú taktiku pri  riešení týchto terčov. 
Čo vždy doporučujem je kontaktný tréning z krátkej vzdialenosti a dôležitá časť kontaktného tréningu je tréning  na zemi, pretože drvivá väčšina brániacich sa civilistov, bude po kontaktnom útoku úderom, škrtením kriminálnika reagovať, až po páde na zem.

Po spadnutí na zem je moja osobná skúsenosť z kontaktných výcvikov, že väčšina osôb s púzdrom na zbraň sa po páde pretáča a dvíha automaticky na tú časť tela, kde má zbraň v púzdre.  A tým si zabráni možnosť tasenia zbrane v kritickej situácii. Aj takýto malý detail, ktorý potrebuješ natrénovať kontaktným tréningom je podstatný, aby nosenie zbrane nebola, len póza a úplná zbytočnosť pri osobnej ochrane.

Možno som zas niekoho inšpiroval k reálnejšiemu tréningu, aby nestrácal zbytočne svoj čas. 
Bysťo


image 3

Otváracie hodiny

Streda: 8:00 - 17:00 (v sezóne do 19:00)
Piatok: 8:00 - 17:00 (v sezóne do 19:00)
Sobota: 8:00 - 17:00 (1. a 3. víkend v mesiaci v sobotu)

© 2024 | by jednanula s.r.o. | Všetky práva vyhradené